O NAŠÍ KÁVĚ

Jak je napsáno již v úvodu našich stránek, jsme lidé, kteří mají rádi kávu a nabízíme Vám ji takovou, jak chutná nám, tedy pravé, tradiční espresso italského typu. Existuje totiž mnoho dobrých důvodů, proč zvolit právě tuto formu přípravy kávy. Jedním z nich je zážitek spojený s pitím tohoto lahodného kávového nápoje – silná vůně, intenzivní plná chuť a dlouhá dochuť na patře po jeho konzumaci.

Ale existují i další důvody, proč jsme zvolili tuto variantu. Je to např. doba spařování kávy, která u správně připravovaného espressa nepřesáhne 25 vteřin. A tady je namístě říci, že tím se z kávy uvolní především ty esence, které chceme, aby káva obsahovala. Tím se zásadně liší od tzv. „presa“, které je u nás často v kavárnách žádáno pro jeho větší objem. Protože je ale „preso“ připravované i více jak trojnásobnou dobu než espresso, bývá často chuti nevalné a především obsahuje mnoho pachutí, které se dlouhodobým spařováním z kávy též uvolní. Také je však třeba konstatovat, že kvalitně připravené espresso je základem všech dalších kávových nápojů, které Češi rádi popíjejí, ať již se jedná o čistou kávu (espresso lungo, espresso americano) nebo mléčné speciality (cappuccino, latte macchiato). Jeho kvalitní příprava má zásadní vliv na kvalitu nápoje z něj připraveného.

Současně jsme se rozhodli pro kávové směsi, které obsahují oba nejčastěji komerčně pěstované druhy kávy, tedy Coffea arabica (hovorově arabika) a Coffea robusta (robusta), pro jejich stabilní chuť a vyváženost. Jsme si vědomi, že tímto rozhodnutím jdeme tak trochu proti proudu, protože je dnes trend dávat přednost stoprocentní arabice a robusta je často označována za méně kvalitní kávu. Tento pohled považujeme za poněkud zjednodušený, protože, jak to často bývá, vše je ve skutečnosti složitější. Za zmínku jistě stojí např. skutečnost, že kvalitní robusta je dražší než řada arabik.

Jak již bylo v úvodu zmíněno, nejlepší espresso je možné připravit z dobře namíchané směsi různých druhů káv. Každá z obou druhů dá následné směsi to nejlepší, co obsahuje, jen se musí dobře vědět, které arabiky a robusty lze společně míchat, a také vědět správné stupně pražení všech druhů, aby nám hotová káva ze sebe vydala to nejlepší. Výsledkem dobře připravené směsi je pak stálá chuť, která se nemění podle kvality sklizně. Skutečný mistr v oboru totiž umí tyto výkyvy eliminovat nastavením správných poměrů jednotlivých druhů káv. A Dante Cagliari je skutečným mistrem, který se kávě věnuje celý svůj dosavadní život. A jeho rodina má tradici v oboru již od roku 1909.

Naše kávy jsou tedy směsí více druhů arabik a robust a jsou to kávy míchané pro přípravu espressa:

casiopea-n

Casiopea

Zrnková káva Espresso Casiopea: směs 80 % arabika a 20 % robusta

Směs tří druhů arabik a dvou druhů robusty

Popis kávy: Směs více druhů jihoamerické arabiky a původem africké robusty vytváří dokonalou harmonii silné vůně, vzácné dlouhotrvající lahodné kávovo-čokoládové chuti a bohaté cremy.

andromeda-n

Andromeda

Zrnková káva Espresso Andromeda: směs 70 % arabika a 30 % robusta

Směs čtyř druhů arabik a tří druhů robusty

Popis kávy: Dokonale vyvážená směs kvalitní arabiky z centrální Ameriky a plného těla robusty z Asie a Afriky zaručuje vydatnou vůni, bohatou cremu a nekompromisní ryzí kávovou chuť.

fenix-n

Fénix

Zrnková káva Espresso Fénix: směs 60 % arabika a 40 % robusta

Směs tří druhů arabik a dvou druhů robusty

Popis kávy: Směs robusty z Afriky a arabiky z centrální Ameriky dává kávě vyváženou a plnou chuť klasického espressa, i když není připravována na profesionálním kávovaru. Jemný sladký odstín zůstává příjemně dlouho v paměti chuťových pohárků. Je vhodná pro každý okamžik dne.